'Reduced Achilles Pain' studie

Preventie en Behandeling van Achillespeesklachten bij Recreatieve Hardlopers

Mijn naam is Carolin Besuden en onder begeleiding van Evert Verhagen, werkzaam bij het Amsterdamse IOC Research Center en de afdeling Sociale Geneeskunde van het VUmc Amsterdam, ga ik onderzoek doen naar de preventie en behandeling van klachten aan de Achillespees bij hardlopers. Ik zit in het laatste masterjaar van de studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en dit project maakt deel uit van mijn wetenschappelijke stage bij de sportgeneeskunde.

Doel

Het doel van deze studie is het onderzoeken van de werkzaamheid van twee verschillende therapieën voor de preventie en behandeling van klachten aan de Achillespees, zodat hardlopers in de toekomst het beste advies voor hun klachten kunnen krijgen en zo snel mogelijk weer op het oude niveau kunnen hardlopen. Beide therapieën zien er veelbelovend uit. 

Een van de twee - het uitvoeren van specifieke excentrische rekoefeningen- is op dit moment één van de standaard therapieën voor klachten aan de Achillespees. De alternatieve therapie bestaat uit zelf-massage (myofascial release) oefeningen met behulp van een foamroller en een foambal. Deze techniek is vooral in de laatste jaren bekend en steeds populairder geworden. Er zijn aanwijzingen dat ‘foamrollen' het herstel bij klachten aan een pees op verschillende manieren positief beïnvloedt, mogelijk meer dan alleen de excentrische oefeningen. 

Wanneer kunt u meedoen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u 18 jaar oud bent of ouder, regelmatig hardloopt en klachten heeft van uw achillespees (pijn/stijfheid).

U kunt niet meedoen aan het onderzoek als u tegelijkertijd meedoet aan een ander onderzoek, zwanger bent of borstvoeding geeft, regelmatig pijnstillers moet slikken, de klachten zodanig ernstig zijn dat u helemaal niet meer kunt hardlopen of als u een andere ernstige ziekte hebt.

Methoden

U wordt - wanneer u besluit om mee te doen met dit onderzoek - op basis van toeval ingedeeld in één van de twee groepen, dit bepaalt welke van de oefeningen u gaat doen. De onderzoeker weet niet in welke van de twee groepen u bent ingedeeld (blindering). De reden dat we dit doen is om vooringenomenheid bij de onderzoeker te vermijden, om vertekening van de resultaten te voorkomen.

Het onderzoek en de therapie duren 12 weken zoals aangegeven in het schema onderaan de pagina. U wordt gevraagd elke dag twee keer de voorgeschreven oefeningen uit te voeren. Dit zal in totaal ongeveer 10-15 minuten per dag in beslag nemen. U krijgt duidelijke instructie-filmpjes en gedetailleerde geschreven instructies. De oefeningen kunt u gewoon thuis doen.

Verder sturen wij u elke week een e-mail met een link naar een online vragenlijst waar u verschillende vragen beantwoordt. Deze vragen gaan met name over hoeveel klachten u op dat moment aan uw Achillespees ervaart en hoeveel u de laatste week heeft hardgelopen. 

Aan het begin en aan het einde van het onderzoek doen we op de VU een meting naar de gevoeligheid - ofwel mechanische pijngrens - van uw Achillespees. U wordt dan verzocht om langs te komen, hiervoor kunt u een afspraak maken. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten. Met behulp van een instrument bepalen wij vanaf druk u pijn ervaart aan de Achillespees. Hier kan u lichte pijn van ondervinden, maar we stoppen met meten zodra u de sensatie pijnlijk vindt. De waardes van voor en na uw therapie, en tussen de 2 groepen worden daarna met elkaar vergeleken.

Reiskosten

Uw reiskosten naar de twee afspraken op de VU worden vergoed. Verder mag u, afhankelijk van in welke groep u bent ingedeeld, de foamroller houden of krijgt u een klein sportgerelateerd cadeau.

Geheimhouding

De persoonlijke gegevens die van u en andere proefpersonen verzameld worden blijven geheim en worden nooit openbaar gemaakt. Alle persoonlijke data is alleen in te zien door de onderzoekers. In eventuele wetenschappelijke artikelen worden de verzamelde gegevens alleen op groepsniveau weergegeven.

De belangrijkste bevindingen en eventuele aanbevelingen uit dit project zullen in een verslag aan alle deelnemers worden verstrekt. Als u mee wilt doen kunt u het contactformulier invullen door middel van op de knop "JA IK DOE MEE" op de vorige pagina te drukken. Er is een uitgebreidere informatiebrief aanwezig die u kunt opvragen. 

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met:

Carolin F. J. Besuden

E: c.besuden@vumc.nl

M: 06 43277161

 

Evert Verhagen

E: e.verhagen@vumc.nl

M: 06 46630221

 

Schermafbeelding 2017-10-11 om 12.04.42.png